Kurioza naukowe / Scientific curiosities ISSN 1176-7545; rok VI; No 1235

Zestawienie tematyczne prowadzone na bieżąco


 

Jedno zdumienie dziennie...

 
.
 

Susuka - delfin słodkowodny.

Delfiny słodkowodne (grupowane czasem w rodzinę dziobaczowatych - Platanistidae) żyją w wielkich rzekach, takich jak Genges, Bramaputra, Indus, Amazonka, muszą dawać sobie radę z zamulonymi, często zupełnie nieprzejrzystymi wodami rzek tropikalnych. Oczy w tych warunkach na niewiele się zdają. Susuka - delfin gangesowy (Platanista gangetica, susu) nie dysponuje zmysłem wzroku. Zatracił soczewki oczne, nie ma umięśnienia do poruszania gałek ocznych. Jest ślepy. Za to ma potrójny system kontrolowania otoczenia. Dysponuje aż dwiema wiązkami akustycznymi - jedna skierowana do góry pod kątem 65o obsłuchuje co dzieje się u góry, druga skierowana w dół kotroluje ryby denne i skorupiaki. Echo odbiera podobnie jak butlonos, ale dysponuje bardzo sprawnym przetwarzaniem informacji dla równoczesnej obsługi dwóch niezależnych ech. Dodatkowym sposobem obserwacji otoczenia, którym nie dysponują inne delfiny, jest specyficzny użytek z jednej z płetw. Susuka pływa bokiem, przy dnie, obmacując jedną płetwą to, co znajduje się na dnie mulistej rzeki. W tym przypadku płetwa spełnia rolę skanera - podobnie jak to robią szczury czy drobne gryzonie posługując się wąsami osadzonymi w tłuszczowych woreczkach bogato wyposażonych w zakończenia nerwowe. 

[QZD08::004];RCP05028-05p209
w sieci: 11.12.2005

 u góry: delfin rzeczny, Południowa Ameryka


 

witrynę prowadzi
© R. Antoszewski
Titirangi, Auckland, 
Nowa Zelandia

(wybrane z publ. R. Antoszewskiego)

lipiec  2005
v.85

  Site Meter